Yeniden ve erken başlayan yangın kâbusu

Geçen sene temmuz ayında baÅŸlayan orman yangınları sezonu bu sene erken baÅŸladı. 21 Haziran’da MuÄŸla’nın Marmaris Ä°lçesi’nde bu senenin ilk büyük yangınına tanık olduk. Geçen seneden dersler çıkarıp yangını hemen kontrol altına alabildik mi? Maalesef hayır. Bir ilerleme var ama yeterli deÄŸil. Umarım bu ilk yangından gerekli dersler çıkarılır ve sezonun geri kalan kısmında geçen seneki faciaları yaÅŸamayız.

Geçen sene hem orman yangınları sayısı hem de yanan toplam alan anlamında maalesef rekor bir yıl yaÅŸadık. Bu konuyu geçen yıl iki yazıyla kaleme almıştım. Hatırlatma amaçlı yazıları paylaşıyorum:

https://www.serhansuzer.com/tr/orman-yangini-felaketlerinin-dusundurdukleri

https://www.serhansuzer.com/tr/orman-yanginlariyla-mucadele-platformunun-dogusu-

Bu sene 21 Haziran’da MuÄŸla’nın Marmaris Ä°lçesi’nde ilk büyük orman yangınını yaÅŸadık. Öncelikle bu konuyla ilgili okuduÄŸum çeÅŸitli haberlerden bazı alıntıları sizlerle paylaÅŸmak isterim:

Gece hava müdahalesinin önemi!

MuÄŸla’nın Marmaris ilçesi, bir yıl sonra yine yangınla mücadele ediyor (https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-61889207?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=%F0%9F%92%8A+Yang%C4%B1n%3A+Bir+y%C4%B1l+sonra+yeniden ). Yangın, salı akÅŸamı (21 Haziran) Hisarönü beldesindeki Bördübet 7 Adalar mevkisinde baÅŸladı. Ardından bölgedeki 30 ev tahliye edildi. Gece saatlerinde ise alevlere müdahale edilemedi. Marmaris Kent Konseyi bu durumu, “Havadan müdahalenin gece yapılabilmesinin ne kadar önemli olduÄŸunu gördük” sözleriyle yorumladı.

Yetkililer, sabahın ilk saatlerinde havadan 20 helikopter, 14 uçak, karadan ise 20’ye yakın TOMA, 363 araç ve 39 iÅŸ makinasıyla müdahale edildiÄŸini açıkladı.

Ancak bölgedeki kimi yurttaÅŸ, gazeteci ve siyasilerin iddialarına göre havadan müdahale çalışmalarında yalnızca dört-beÅŸ uçak görev yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı KiriÅŸci, yangının ikinci gününde büyük ölçüde kontrol altına alındığını aktarmış ve 200’ü aÅŸkın hektarı etkilediÄŸini açıklamıştı. Ancak, söndürülen yerlerin birçoÄŸu yeniden alevlendi.

4 bin 813 futbol sahası kadar alan yandı

Yangının kontrol altına alındığı 24 Haziran günü MuÄŸla BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Osman Gürün ise, toplam olarak 3 bin 417 hektarın yangından etkilendiÄŸini, bunun da 4 bin 813 futbol sahası büyüklüÄŸünde olduÄŸunu açıkladı. (https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-61921301)

Yangının sosyal medyada gündem olmasının ardından CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı Altun, ‘bilgi kirliliÄŸine neden olan paylaşımlar’ hakkında teknik inceleme baÅŸlatıldığını duyurdu.

Altun sözlerini ÅŸöyle bitirdi: “Sahadaki kahramanlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyenler hakkında, hukuk çerçevesinde yapılması gereken ne varsa yapılacaktır.” (https://twitter.com/fahrettinaltun/status/1539433454886060032?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=%F0%9F%92%8A+Yang%C4%B1n%3A+Bir+y%C4%B1l+sonra+yeniden)

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Ä°çiÅŸleri Bakanı Soylu, yangın çalışmalarını havadan izledi. Dalaman’a iniÅŸ izni verilmeyen CHP lideri KılıçdaroÄŸlu, Selçuk’tan karayolu ile bölgeye gitti.

Sabotaj iddiası ve yakalanan ÅŸüpheli

SaÄŸlık Bakanı Koca, yangınla mücadele sırasında herhangi bir yaralanma ya da belirgin bir saÄŸlık probleminin yaÅŸanmadığını açıkladı.

Marmaris Belediye BaÅŸkanı Mehmet Oktay, sabotaj ihtimalinin çok yüksek olduÄŸunu savundu. BaÅŸsavcılık, yangınla ilgili soruÅŸturma baÅŸlatıldığını duyurdu.

Marmaris’in ardından bir yangın haberi de KöyceÄŸiz’den geldi. Kontrol altına alındığı açıklanan yangında ilk belirlemelere göre 1 hektar orman zarar gördü.

Bu orman yangınını çıkaran sabotajcının da yakalandığı ilan edildi. Anadolu Ajansı’nın https://www.aa.com.tr/tr/gundem/marmaristeki-orman-yangininin-faili-polis-ve-jandarmanin-detayli-calismasi-sonucu-yakalandi/2621277 linkinde okuyabileceÄŸiniz habere göre “Titiz çalışma sonucu, S.A, 23 Haziran saat 16.30'da Bördübet Saklıkoy mevkisinde ormanlık alanda bulundu. Alkollü olduÄŸu belirlen S.A, gözaltına alınırken saklandığı yerdeki aÄŸaçlık alanda 2 benzin bidonu ele geçirildi.

Åžüpheli S.A'nın ilk sorgusunda, ailevi sorunlar yaÅŸadığını, babasının bölgede bulunan arazisini sattığını, babası tarafından dışlandığını ve bu nedenle yangın bölgesinde 3 ayrı noktaya sigara izmariti atarak yangın çıkardığını itiraf ettiÄŸi öÄŸrenildi. Ayrıca S.A'nın ateÅŸin içine girerek intihar etmek istediÄŸini söylediÄŸi belirtildi.

TBMM’de reddedilen önergeler

Tam bu dönemde CHP ve HDP’nin orman yangınlarının araÅŸtırılması amacıyla TBMM Genel Kurulu’nda verdiÄŸi önergeler AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Ä°ÅŸte ilgili haber: https://www.gazeteduvar.com.tr/orman-yanginlari-onergesi-ak-parti-ve-mhp-oylariyla-reddedildi-haber-1570720

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırlıkları

Halbuki Mayıs ayı içerisinde 2022 Yılı Orman Yangınları Hazırlık DeÄŸerlendirme Toplantısı düzenlenmiÅŸti. Tarım ve Orman Bakanı Vahit KiriÅŸci’nin beyanatını paylaşıyorum: “Yangınlara karşı hava ve kara gücümüzü daha da güçlendiriyoruz. 39 olan helikopter sayımızı 55'e, uçak sayımızı 3'ten 20'ye, Ä°HA sayımızı 4'ten 8'e yükselttik. Rezerv güç olarak 25 helikopter, 2 uçak ve 1 Ä°HA hazırda beklemektedir. Hava gücü olarak hazırlıklarımız bu manada tamdır. Yangınların söndürülmesinde en önemli güç olan karadan müdahale ekiplerini de önemli ölçüde artırdık. Orman teÅŸkilatı baÅŸta olmak üzere, jandarma, sivil toplum kuruluÅŸları ve gönüllü vatandaÅŸlarımıza yangınlara karşı eÄŸitim verdik, vermeye devam ediyoruz. Bu eÄŸitimlere 21 bin teÅŸkilat mensubumuzun yanı sıra 20 bin askeri personel ve 100 binin üzerinde gönüllü vatandaşımızın katıldığını belirtmek isterim. Yeni katılacak 5000 iÅŸçi, 283 mühendis ve 1.500 orman muhafaza memurumuz ile ekiplerimizi daha da güçlendirdiÄŸimizi belirtmek isterim.” Bununla birlikte, kara gücünün toplamda 1.350 arazöz, 692 iÅŸ makinası ve 2 bin 270 ilk müdahale aracıyla güçlendirildiÄŸini belirten KiriÅŸci, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü: “Karayolları Genel MüdürlüÄŸü ve Devlet Su Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü ile koordinasyon çerçevesinde rezerv güç olarak 185 dozeri, 12 su tankerini, 25 greyderi, 1.913 ekskavatörü ve 229 treyleri de ÅŸu anda rezerv gücümüz olarak envanterde bulunduruyoruz. Bilimsel veriler ve tecrübeler göstermiÅŸtir ki yangınların söndürülmesinde asıl güç kara ekipleridir. Havadan ne kadar müdahale ederseniz edin yangınlara karşı savaşı kara birlikleriyle ancak kazanırsınız. Orman yangınlarına karşı devletin birçok kurumu eÅŸ güdümlü çalışmalar yürütmektedir. Bu baÄŸlamda orman yangınları AFAD'ın müdahale planları kapsamına alınmıştır.” Tam metni ÅŸu linkte okuyabilirsiniz: https://www.ogm.gov.tr/tr/haberler/2022-yili-orman-yanginlari-hazirlik-degerlendirme-toplantisi-duzenlendi

Buğday tarlası yangınları

21 Haziran’da çıkan ilk yangınla ilgili haberlerden sonra baÅŸka yangın haberleri de gelmeye baÅŸladı.  Haziran ayında Osmaniye, Bursa, Mardin, Gaziantep, Åžanlıurfa, Diyarbakır, KahramanmaraÅŸ, Mersin ve Aydın'da buÄŸday tarları yandı.

Bu hafta da tarlalar yanmaya devam ediyor. Üç gün Batman'da elektrik tellerinde çıkan kıvılcımlar yüzünden 200 dönüm ekili buÄŸday küle döndü.

Önceki gün yine aynı sebepten TekirdaÄŸ'ın Malkara ilçesindeki 300 dönümlük buÄŸday tarlası yandı.

GeçtiÄŸimiz hafta Çorlu'da buÄŸday tarlasında çıkan yangına ise yoldan geçen araçlardan atılan sigara izmaritlerinin neden olduÄŸu söylendi.

Önceki gün Balıkesir'in Gönen ilçesinde çıkan yangında 40 dönüm buÄŸday tarlası kül oldu.

Ülkece Marmaris'teki orman yangınına odaklandık ama bir taraftan da buÄŸday tarlaları yanıyor! Bu kadar çok tarlanın bu kadar kısa sürede yanması rastlantı mı?

Tabii ki rastlantı deÄŸil. Orman veya buÄŸday tarlaları yangınlarının ana sebebi insan kaynaklı. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi veya yıldırım düÅŸmesi gibi doÄŸal olayların bu yangınlara sebep olma yüzdesi oldukça düÅŸük. Geçen sene iklim deÄŸiÅŸikliÄŸini ana sebep olarak görüyordum, bu sene tüm noktaları birleÅŸtirdiÄŸimde insan kaynaklı yangınların büyük çoÄŸunlukta olduÄŸuna ikna oldum.

Orman yangınları konusunda geçenlerde güzel bir yazı okudum. Cihan Erdönmez’in YeÅŸil Gazete’de “Orman yangınları konusunda önemli soruların yanıtları” baÅŸlığıyla kaleme aldığı yazıyı https://yesilgazete.org/orman-yanginlari-konusunda-onemli-sorularin-yanitlari/ linkinde okuyabilirsiniz. Bu yazının satırbaÅŸlarını aktarmak isterim:

Orman yangınları neden çıkıyor?

Her 10 yangının dokuzu insan kaynaklı. Anız yakma, sigara izmariti, elektrik hatları, çöplük ateÅŸleri gibi ihmal-kaza kökenli yangınlar ağır basıyor. Yıldırım düÅŸmesi nedeniyle çıkan yangın sayısı yaklaşık onda bir. Terörist amaçlarla çıkarılan yangın çok çok az. ÖrneÄŸin OGM istatistiklerine göre 2021’de çıkan yangınların hiçbiri terörist amaçlarla çıkarılmış yangın deÄŸil.

Bu arada yangınların yarıya yakınının nedeni bilinmeyen yangınlar olarak istatistiklere geçtiÄŸini, %20’lerde olan bu oranın 2010’lu yıllarla birlikte %50’ye yaklaÅŸtığını ayrıca vurgulamak lazım. Yangınlarının çoÄŸunun insan kaynaklı olması hem kötü hem iyi. Kötü, çünkü insanın bu derece sorumsuz olması akıl alır bir durum deÄŸil. Ä°yi, çünkü insan kaynaklı yangın önlenebilir yangın demek.

İklim değişikliği orman yangınlarını etkiliyor mu?

Elbette etkiliyor ve etkilemeye devam edecek. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi nedeniyle hem daha kolay yangın çıkıyor hem de çıkan yangın daha kolay yayılıyor. Ama iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi nedeniyle, aşırı sıcak havadan dolayı, yukarıda saydığımız faktörler olmadan yangın çıkar mı diye sorulursa, hayır çıkmaz. Yine de iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin orman yangınlarını hem sayı hem de etkilediÄŸi alan olarak giderek artıracağı (diÄŸer tüm koÅŸullar sabit kalmak kaydıyla) açık.

Orman yangınlarına karşı en etkili önlem nedir?

Ä°nsan-orman etkileÅŸimini hiç deÄŸilse mayıs-ekim ayları arasında kısıtlamak, mümkün olan alanlarda sıfırlamak. Ä°nsanın olmadığı ormanda yangın çıkmıyor, bunu aklımıza sokmamız lazım.

Yangın söndürme konusunda uçak ve helikopterlerin rolü nedir?

Çıkan yangını söndürmek çok zor ve zahmetli bir organizasyon. Yangının en kolay söndürülebileceÄŸi zaman dilimi çıkışından sonraki ilk 15-20 dakika. Hadi diyelim yarım saat. Yangın henüz büyümeden yapılacak müdahalenin etkililiÄŸi çok yüksek. Bu açıdan uçak ve helikopterler çok deÄŸerli. Yangın büyüyüp enerjisi yükseldiÄŸinde iÅŸler giderek zorlaşıyor. Yangın bu aÅŸamaya geldiÄŸinde uçak ve helikopterin rolü kamuoyunda düÅŸünüldüÄŸü kadar yüksek deÄŸil.

Orman Genel MüdürlüÄŸü’nün (OGM) mutlaka yeterli uçak ve helikopter filosu ile bu araçları etkili ÅŸekilde kullanacak personel ve organizasyonu bulunmalı. Hizmet alımı ile bu iÅŸ sürdürülemez.

Yangın sonrasında yapılması gerekenler neler?

Yangın sonrası yapılması gereken en doÄŸru iÅŸlem yanan alanın etraflıca incelenmesi ve bu inceleme sonuçlarına göre hareket edilmesidir. Ormanın kendini yenileme potansiyelinin olduÄŸu alanlarda doÄŸaya ÅŸans tanımalıyız. Bu potansiyelin olmadığı ya da düÅŸük olduÄŸu alanlarda ise uygun tekniklerle doÄŸayı desteklemek gerekir. Ancak ne yazık ki OGM çoÄŸunlukla ekonomik kaygılardan, bir ölçüde de kamuoyu baskısından dolayı ÅŸöyle hareket ediyor genellikle: Yanan alandaki aÄŸaçların (onların da ekonomik deÄŸeri çok yüksek) kesilip alandan uzaklaÅŸtırılması için büyük dikili satış ihaleleri açıyor. Ä°haleyi alan firma ormanın kendini yenileme potansiyelini umursamadan makinelerle alana girerek aÄŸaçları kesip piyasaya sürüyor. Böylelikle yanan alan ekolojik açıdan ikinci bir yıkımla yüz yüze gelmek zorunda kalıyor. Sonra da o alanda yine makineli toprak hazırlama iÅŸlemleri yapılarak aÄŸaçlandırma yapılıyor. Ä°ki sene sonra alana uzaktan baktığımızda yeÅŸil görüyoruz, kabul. Peki, o alan orman mı? Ya da ne zaman eskisi gibi orman olabilir? Kimin umurunda?

OGM’nin hava aracı dışındaki yangın organizasyonu yeterli mi?

Hayır, net bir ÅŸekilde yetersiz. Bir defa, yaklaşık 80 bin personelle çalışması gereken örgüt yaklaşık 40 bin personelle çalışıyor. Bu personel içerisinde iÅŸ güvencesi olmayanların (sözleÅŸmeli mühendis, sözleÅŸmeli iÅŸçi, geçici iÅŸçi, danışman mühendis) oranı giderek artıyor. Atama ve yükseltmelerde liyakatin bütünüyle unutulmuÅŸ olması örgütsel motivasyonu ve baÅŸarıyı aÅŸağılara çekiyor. Zorunlu rotasyon uygulaması yöresel bazda bilgili ve deneyimli personeli uzaklaÅŸtırıp yerine bilgisiz ve deneyimsizlerin gelmesine yol açıyor. BaÅŸta aşırı odun üretimi olmak üzere örgüt üzerine yüklenen tepeden inme görevler örgütün, örgüt çalışanlarının zamanının tamamını, çoÄŸu zaman tamamından daha fazlasını alıyor. Bütün bu olumsuz etkenler altında iÅŸ yapmaya çalışan 183 yıllık köklü bir yapının yeterliÄŸi her açıdan olduÄŸu gibi orman yangınları açısından da sınıfta kalıyor.

‘Eko-kaygı’ ve baÅŸ etme yolları

Son olarak yaÅŸanan tüm bu sorunlar birçok insanda (özellikle yeni nesilde) ‘eko-kaygı’ bir diÄŸer adıyla ‘eko-anksiyete’ psikolojik sorununa yol açıyor. Good4Trust’ın haftalık bilgilendirmesinde Ezgi Kaynak’ın kaleme aldığı yazıya göre eko-anksiyeteyi tanımlamak isterim: Amerikan Psikoloji TopluluÄŸu eko-anksiyeteyi “iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi etkilerinin geri döndürülemez olmasının gözlemlenmesinden kaynaklanan kronik çevre felaketi korkusu ve buna baÄŸlı olarak sonraki nesillerin geleceÄŸinden duyulan endiÅŸe” olarak tanımlıyor. Eko-anksiyete günümüzde sıkça görülen bir anksiyete çeÅŸidi haline gelse de henüz psikolojik rahatsızlıklar tanı kitabı DSM-5’te kabul edilen bir tanı deÄŸil. Eko-kaygı sahipleri yaygın anksiyetede de görülen düzensiz uyku, gergin hissetme gibi belirtilere sahip olabiliyor. Hatta bazen yoÄŸun iklim anksiyetesi, depresyona dönüÅŸebiliyor.

Bu güzel makalenin sonunda eko-kaygıyla baÅŸ edebilme adına çözüm yollarından bahsediliyor:

1) Dünyada olup bitenler hakkında konuÅŸurken kullandığımız negatif söylemleri çözüm üretici cümlelerle deÄŸiÅŸtirmeye baÅŸlayarak probleme deÄŸil çözüme odaklanabiliriz.

2) Ekolojik problemlere de, içindeki eko-kaygı gibi son vermek istiyorsan çevre ve insan dostu üretim yapan üreticilerin bir araya geldiÄŸi Good4Trust’ta buluÅŸalım. Good4Trust’a https://good4trust.org/ linkinden ulaÅŸabilirsiniz.

Yangınlara yönelik çözüm önerilerim

Orman ve buÄŸday tarlaları yangınlarına dönersek çözüm yolu olarak aklıma ilk gelenleri sizlerle paylaÅŸmak isterim:

1) Anında tespit sistemleri: Orman yangınlarını hemen çıkar çıkmaz tespit eden sistemler oluÅŸturmak gerekiyor. Bunun için drone filosu kurmak, uydudan gözlemlemek ve gece görüÅŸü olan ısı farkını gözetleyebilecek özel kameralar yerleÅŸtirmek önemli.

2) Piknikler orman dışına: Cihan Erdönmez’in belirttiÄŸi gibi insanların ormanlarla etkileÅŸimini asgariye indirmek gerekiyor. Bu yoruma ek olarak bence mangal ve piknik yapma olgusunu yeniden ele almak gerekiyor. Bu iÅŸi belli bölgelerle sınırlandırıp ormandan çıkarmak gerekiyor.

3) Etkili cezalandırma: Orman yangınları çıkaran insanları yakaladıktan sonra onları en ağır ÅŸekilde cezalandırmak gerekiyor. Hızlı bir yargılamadan sonra kasıtlı yangın çıkaranlara ömür boyu hapis cezasına kadar gidebilecek bir süreçten bahsediyorum. Kasıtlı olmadan yangın çıkaranlara da kasıtlı kadar ağır deÄŸil ama yine de çok ağır bir ceza vermek gerekiyor.

4) Enerji devrimi: Enerji devrimini ülkemizde bir an önce gerçekleÅŸtirmemiz gerekiyor. Bunun için hızla (en fazla 3 sene) %100 yenilenebilir enerjiye geçmemiz gerekiyor. Ayrıca enerji verimliliÄŸi, fosil yakıtlarının hammadde olarak kullanılması, solar elektrikli ve hidrojenli araçlara ve dağıtık sistemlere (yerinde üretim, yerinde tüketim) geçilmesi gerekiyor.

5) Donanım ve insan gücünde radikal artış: OGM’nin orman ve tarım alanlarında çıkan yangınlarla baÅŸ edebilmesi için her türlü teçhizat ve araca fazlasıyla sahip olmasını ve bunların da bir ordu disiplini çerçevesinde yönetilmesini saÄŸlamamız gerekiyor. Yani ÅŸu anki kapasitenin 5-10 katı kadar teçhizat, araç ve insan gücünden bahsediyorum.

6) Organize gönüllü desteÄŸi: Milyonlarca gönüllüyü organize edip bu uÄŸurda organize bir ÅŸekilde çalışmalarını saÄŸlamak gerekiyor. Bunu yangının ilk çıkıştaki tespitinden tutun da yangın söndürme çalışması (gönüllü itfaiyecilik) ve ormanın rehabilitasyonu için düÅŸünebiliriz.

7) Çevre felaketleri vergisi: Özel sektörün ödediÄŸi vergilerin belli bir yüzdesi çevre felaketleriyle baÅŸ edebilmek için ayrılmalıdır. Yukarıdaki iÅŸlerin finansmanını bu ÅŸekilde saÄŸlayabiliriz. Buna milyarlarca aÄŸaç dikip yeni ormanlık alan oluÅŸturulması da dâhildir.

Umarım bu yazdıklarım birilerine ilham verir ve gereken adımlar atılır. Sağlıcakla kalın.

İlginizi Çekebilir
Yorumlar ( 0 )
Bu yazı hakkında ilk yorumu siz yapın...
Yorumlarınız için