Mersin, nükleer değil yenilenebilir enerji merkezi olsun

Geçen yazımda Mersin Maratonu’ndaki güzel deneyimlerimi paylaştım. Mersin’i bu kadar olumlu anımsarken, canımı ciddi sıkan bir konuyu da paylaşmak isterim: Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı, denize sıfır Akkuyu beldesinde şu anda testlere bile başladıkları Akkuyu Nükleer Güç Santrali... Daha önce nükleer santral konusunu kaleme almıştım, bu kez Mersin’in neden nükleer yerine yenilenebilir enerji merkezi olarak konumlanması gerektiğini yazacağım.

Nükleer enerji konusunda geçmişte de yazı yazdım. Mersin’e işimizle ilgili ve Mersin Maratonu’nda koşmak için yolum düşünce, bu konudaki hassasiyetim yine depreşti ve olaya farklı bir perspektiften bakan bir yazı kaleme almak istedim. Öncelikle geçmiş yazılarımı hatırlayalım:

1) Nükleer Facia kapıda: https://www.serhansuzer.com/tr/nukleer-facia-kapida

Nükleer santrali, nükleer bombaya dönüştürme gibi bir hedef var mı? Böyle bir durumun zaten nükleer savaş konusunda istim üzerinde olan bir dünya için bölgede ne gibi bir etkisi olur? Bu vesileyle 1946 senesinde ABD tarafından ilk deniz altı nükleer bomba denemesini hatırlayalım: https://www.instagram.com/reel/CrTecOEITyO/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D

2) Nükleer santralle ilgili sorulacak sorular:  https://www.serhansuzer.com/tr/nukleer-santralle-ilgili-sorulacak-sorular

Vakti olmayan okuyucularım için bu yazıların içeriğini özet olarak hatırlatmak isterim. Önce Mersin Akkuyu’daki nükleer santralle ilgili sorulacak soruları aşağıda tekrar sıralıyorum:

1) Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin nükleer atığı ne yapılacak?

2) Santralden çıkacak atık ısının Akdeniz sahiline kalıcı zararlarını asgariye indirmek için ne gibi önlemler düşünülüyor?

3) Mersin’de devreye alınacak nükleer santralde kaza riski çok çok düşük olarak görülse de böyle bir sıkıntı baş gösterdiği takdirde ortaya çıkacak acı tablo hesaplandı mı? Bu vesileyle WWF’in “Akkuyu Çernobil olmasın” başlıklı yazısını okumanızı tavsiye ederim: https://www.instagram.com/p/CrirpIZKkxj/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D

4) Böyle bir santralin Rusların yönetiminde olması milli güvenlik (stratejik, jeopolitik ve ekonomik) açısından sıkıntı yaratmaz mı?

5) Allah korusun, komşu ülkelerden atılacak bir füze için kalkan sistemimiz var mı? Nükleer santralin dışarıdan gelecek müdahalelere karşı ne gibi önlemleri var?

6) İlk açıklamalara göre nükleer santralin teşvikli fiyatının yenilenebilir enerjinin teşvikli fiyatının çok üzerinde olduğu anlaşılıyor. Ekonomik anlamda ülkeyi zarara uğratan bu projenin her koşulda desteklenmesindeki amaç nedir?

7) Bu nükleer santralin maliyeti nedir? Bu yapılacak yatırımla kaç MW gücünde yenilenebilir enerji (güneş, rüzgar, biyoenerji-biyogaz, biyokütle, biyoyakıt-jeotermal, dalga, akıntı vb.) santrali kurulabilir?

Nükleer santralin maliyetiyle ilgili sorduğum bu son soruyu bu yazımda daha da açacağım. Özellikle okuyucularımın konuyu daha net anlayabilmesi için nükleer enerji santralini güneş enerji santralleriyle ekonomik anlamda kıyaslayacağım. Bunu yaparken de PV Magazine’de geçenlerde “Nuclear who?” yani “Nükleer kim?” başlıklı bir makaleyi temel alacağım. Öncelikle bu makaleyi  https://www.pv-magazine.com/2023/12/06/nuclear-who/ linkinde okuyabilirsiniz, yazının özetini de aşağıda paylaşıyorum:

Nükleer kim?

“Dünya Nükleer Endüstrisi Durum Raporu 2023”ün yazarları, nükleer enerjinin küresel enerji karışımındaki gelecekteki rolünü “ilgisiz” ve “marjinal” olarak tanımlıyor. Yazarlar, yıl ortasında 365 GW üreten 407 operasyonel reaktörün bulunduğunu, bunun da yıl sonuna kadar güneş enerjisi için kurulu kapasite tahminlerinden daha düşük olduğunu ekliyor.

Fransız nükleer enerji danışmanı Mycle Schneider tarafından yürütülen “Dünya Nükleer Endüstrisi Durum Raporu 2023”, geçen yıl 2.545 TWh enerji üreten nükleer endüstrinin önemli küresel varlığına rağmen sektörün küçüldüğünü ve ucuz enerji nedeniyle yenilenebilir enerjinin öne çıktığını gösteriyor. Maliyetler ve popülerlik...

Schneider PV Magazine yayınına, ‘güneş enerjisi ile nükleer arasındaki maliyet farkı artmaya devam ettikçe PV'nin zirveye çıkmaya devam ettiğini’ söyledi.

“Çin'in 2022 yılındaki devasa 85 GW güneş enerjisi ilavelerinin üçte ikisinden fazlasını merkezi olmayan (dağıtık sistemler), esas olarak çatı üstü kurulumlar, tüm bölgelerde sistematik olarak programlar uygulamasının ve dolayısıyla süper yüksek proje yoğunluğuna sahip olmasının ana nedeni hiç şüphesiz budur.”

Farklılaşan LCOE'ler

Schneider, güneş ve rüzgar projeleri için seviyelendirilmiş elektrik maliyetinin (LCOE) nükleerden daha düşük olduğunu söyledi. ABD merkezli Lazard tarafından toplanan ve birleşik güneş ve rüzgar için LCOE'nin 45-130 ABD Doları/MWh olabileceğini gösteren 2022 verilerine değindi; bu, nükleer için tahmini 180 ABD Doları/MWh ortalamasının çok altında.

Schneider, "PowerPoint Reaktörleri" olarak tanımlanan dördüncü nesil reaktörlerin, "çizim tahtasında neredeyse hiç yer almadıkları" ve lisans yetkilileri tarafından onaylanmadıkları için yenilenebilir enerji kaynaklarıyla rekabet edemeyeceklerini söyledi.

"Tasarım yoksa, mevcut yakıt zinciri yoksa, güvenlik analizi yoksa potansiyel rekabet gücünü nasıl tartışabiliriz?" dedi. “Ancak bu fikirlerin herhangi bir ölçekte uygulanması onlarca yıl uzakta. Hızlı nötron reaktörleri veya erimiş tuz reaktörleri gibi kavramsal fikirlerin çoğu onlarca yıldır konuşuluyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip mevcut tasarımların maliyet farkının artmasıyla birlikte bunların var olma ihtimali de azalıyor.”

Yeni reaktörler

Schneider, yenilenebilir enerji ve nükleer enerjinin hiçbir zaman tamamlayıcı enerji kaynakları olmayacağını söyledi. Örnek olarak Avrupa'nın ilk kurumsal kaynak planlama projesi olan Olkiluoto-3'ü gösterdi. Nükleer tesis, kârsız toptan satış pazarındaki enerji fiyatları nedeniyle Mayıs ayında üretiminin düştüğü Nisan 2023'te ticari faaliyete "neredeyse" başlamamıştı. Schneider, yenilenebilir enerji kaynaklarının esnekliğiyle rekabet edemeyeceğini belirtti.

"Rüzgar ve güneş gibi değişken yenilenebilir enerji kaynaklarının artan penetrasyonu, talep-tepki, depolama, verimlilik, yeterlilik, hidroelektrik ve biyokütle gibi ince ayarlı, esnek ve tamamlayıcı unsurlara ihtiyaç duyuyor" dedi. "Devasa ön yatırımı amorti etmek için nükleer enerjinin mümkün olduğu kadar çok saat çalışması gerekiyor."

Schneider, rüzgar ve güneş teknolojilerinin birlikte iyi çalıştığını ve enerji şebekesinin baz yükünün büyük bir kısmını üretebileceğini ifade etti. Sadece bu değil, aynı zamanda nükleerin kârlılığını da “yediğini” söyledi. Schneider, "Yenilenebilir enerji kaynaklarının ve nükleer enerjinin tamamlayıcı olmadığını, aynı zamanda yenilenebilir enerji payları arttıkça bunların giderek daha çelişkili hale geldiğini açıkça gösteren birçok sistemik özellik var" dedi.

‘Dünya Nükleer Sanayi Durum Raporu 2023’te Neler Var?

Raporda, güneş, hidroelektrik ve rüzgardan oluşan yenilenebilir teknolojilerin, enerji güvenliği konusunda ana “iyimserlik” alanı olduğu belirtiliyor. Belgede "Nükleer enerji, en iyi ihtimalle marjinal kalıyor ve çoğu zaman önümüzdeki zorluklarla alakasız kalıyor" deniyor.

Raporda ayrıca geçen yılın ve bu yılın, uluslararası enerji sektörünün incelenmesi ve geliştirilmesi açısından çok önemli olduğu belirtiliyor. Ukrayna savaşının ve iklim acil durumunun açığa çıkardığı güvensizlikler, ülkeleri yerel tedarik zincirlerini ve üretimi güçlendirmek için, yeni endüstriyel ve ekonomik stratejiler geliştirmeye zorladı.

Bunun sonucunda güneş enerjisinin 2022 yılı sonunda toplam kurulu gücü 1.047 GW'a ulaştı. Sektör, yıllık üretimini “benzeri görülmemiş” bir hızla artırarak yıllık 1.309 TW/saat üretime ulaştı. On yıldan fazla bir süre içinde kamu hizmeti ölçeğindeki güneş enerjisi projelerinin LCOE'si %83 oranında azalırken nükleer projeler için %47 oranında arttı; bu da nükleer enerjinin "en pahalı jeneratör" olduğu anlamına geliyor.

Analistler, "Yüzde 5,4'ten daha düşük indirim oranlarına sahip doğalgaz zirve tesisleri bir yana, nükleer, LCOE bazında her zaman en pahalı kaynak oldu" dedi. "Yenilenebilir enerjinin büyümesi artık yalnızca nükleer enerjiyi geride bırakmakla kalmıyor, aynı zamanda hızla fosil yakıtları da geride bırakıyor ve yeni nesil için ekonomik tercih kaynağı haline gelmiş durumda."

Nükleer filo

Rapora göre nükleer enerji için küresel enerji üretimi geçen yıl %4 oranında düştü. Bu, nükleer enerji kapasitesinde net 4,3 GW ilaveye ve dört reaktörün hizmet dışı kalmasına rağmen gerçekleşti.

Ancak belgede, Haziran ayı sonu itibarıyla 58 yeni reaktörün inşa halinde olduğu belirtiliyor; bu geçen yıla göre beş reaktör daha fazla. Nükleer küresel ticari brüt elektrik üretiminin payı %9'a düştü; rapor yazarlarına göre bu, büyük Fukushima nükleer kazasından sonraki yıl olan 2012'den bu yana en büyük düşüş.

Ayrıca Haziran sonu itibarıyla 32 ülkede faaliyette olan 407 reaktörün 365 GW ürettiğini de açıkladılar. New York merkezli araştırma firması BloombergNEF tarafından sağlanan tahminlere göre bu, 2023 yılı sonuna kadar ulaşılması beklenen 413 GW kurulu güneş enerjisi kapasitesinden daha az.

İnşaat süresi

Raporda, reaktör inşaat sürelerinin artık ortalama altı yıl olduğu belirtiliyor; bu da geçen yıla göre bir düşüş. Hızlandırılmış sürece rağmen, yıl boyu süren gecikmeler, "uzun" lisanslama prosedürleri, karmaşık finansman müzakereleri ve saha hazırlıkları gibi başka zorluklar da ortaya çıkıyor.

Rapora göre, "Genişlemeye yönelik iyimser sayısal hedeflere rağmen, karbondan arındırılmış bir dünyada nükleer enerji için önerilen rol, hem maliyet hem de teknik yetenekler açısından devam eden rekabetçi baskılarla karşı karşıyadır."

"Buna, çalışan reaktörlerin ekonomisi ve yenilerinin finansmanı da dâhildir."

Yenilenebilir enerji nükleerden çok daha ucuz!

Bu yazıyı okuduktan sonra bir de bilimsel araştırmalardan sorumlu bir Avustralya Hükümeti kurumu (Endüstri Bakanlığı’na bağlı) CSIRO’nun (The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) yayınladığı raporu ve bu raporla ilgili Renew Economy’de kaleme alınmış bu yazıyı da sizlerle paylaşmak isterim. Yazıyı https://reneweconomy.com.au/csiro-says-wind-and-solar-much-cheaper-than-nuclear-even-with-added-integration-costs/ linkinde okuyabilirsiniz. Aşağıda özetliyorum:

CSIRO, önemli GenCost raporunun son baskısını yayınladı ve rüzgar, güneş ve depolama için yakın vadeli entegrasyon maliyetlerini arayarak eleştirilere yanıt verdi. Ancak sonuç aynı: Yenilenebilir kaynaklar açıkça Avustralya'nın en ucuz enerji seçeneği! Ve nükleerle ilgili mesele daha da kötüleşti.

2018'den bu yana Avustralya Enerji Piyasası Operatörü ile işbirliği içinde hazırlanan yıllık GenCost raporu, Avustralya'nın enerji geçişinin nerede olduğu ve nereye gitmesi gerektiği konusunda önemli bir rehberdir, ancak geçmişte muhafazakâr muhaliflerin ve nükleer yanlısı lobi gibi karşıt görüşlülerin saldırılarının hedefi haline gelmiştir.

CSIRO bulguları çevreci savları destekliyor

CSIRO metodolojisini savundu, ancak eleştirmenleri tatmin etmek için, yeni nesilleri birbirine bağlamak için inşa edilen yeni iletim hatları da dahil olmak üzere 2030 öncesi entegrasyon maliyetlerini ekledi ve hikayenin hemen hemen aynı olduğunu buldu.

CSIRO, "Bu değişiklik daha yüksek maliyet tahminlerine yol açsa da, değişken yenilenebilir enerji kaynaklarının (rüzgar ve güneş) hâlâ herhangi bir yeni inşa teknolojisine oranla en düşük maliyet aralığına sahip olduğu görüldü" diyor ve bunun 90 milyon Euro'ya kadar olan tüm entegrasyon maliyetlerini içerdiğini belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl, güneş enerjisi ve açık deniz rüzgar enerjisinin maliyeti düştü, batarya depolama maliyeti sabit kaldı, ancak kara rüzgarı ve pompalı hidroelektrik gibi diğer teknolojilerin maliyeti arttı.

Enerji dönüşümüne ilişkin Avustralya tartışması ve Federal Koalisyonun çoğu sorunun cevabının nükleer olduğu yönündeki ısrarı bağlamında önemli olan en büyük etken, nükleer ve küçük modüler reaktörlerin maliyetidir.

CSIRO, muhafazakâr medya ve sağ kanat düşünce kuruluşları da dâhil olmak üzere nükleer yanlısı lobi tarafından, lobinin iddia ettiği gibi şişirilmiş maliyet tahminleri nedeniyle saldırıya uğradı, ancak CSIRO, son olayların hesapladıkları rakamları desteklediğini söylüyor.

Bilimsel veriler esastır

CSIRO raporu rüzgar ve güneş enerjisinin maliyetleri ile mevcut ve işe yarayan teknolojiler hakkında ilginç bazı şeyler söylüyor. Son birkaç yılda teknolojileri etkileyen çeşitli fiyat şoklarının ardından bu teknolojilerin maliyetlerinin önümüzdeki yıllarda düşmeye devam edeceği belirtiliyor.

CSIRO, "Entegrasyon maliyetleriyle birlikte değişken yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik LCOE maliyet aralığı, 2023 ve 2030 arasında tüm yeni inşa teknolojileri için en düşük seviyedir" diyor.

“Maliyet aralığı, kömür ve gaz üretimine ilişkin maliyet aralığının alt sınırıyla biraz örtüşüyor.”

“Ancak, kömür ve gaz aralığının alt sınırına ancak yüksek kapasite faktörü sunabilmeleri, düşük maliyetli yakıt sağlayabilmeleri ve yüksek emisyonlarına rağmen iklim politikası riskini içermeyen bir oranda finanse edilebilmeleri durumunda ulaşılabilir.”

"Yüksek emisyonlu üretim seçeneklerini hariç tutarsak, bir sonraki en rekabetçi üretim teknolojisi, karbon yakalama ve depolama özelliğine sahip gazdır."

Bakan Bowen’ın uyarısı

Federal Enerji Bakanı Chris Bowen, raporun hükümetin politikalarının doğru yolda olduğunun kanıtı olduğunu ve koalisyonun ucuz ve güvenilir yenilenebilir enerjiye son verilmesi ve nükleere bağlı kalınması konusunda çağrıda bulunarak tehlikeli bir fantezi peşinde koştuğunu söyledi.

Bowen Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, "Muhalefet son aylarda CSIRO ve AEMO'ya bazı uygunsuz saldırılarda bulundu ve GenCost'u sorguladı" dedi.

“GenCost, uzmanlar, bilim adamları ve ekonomistler tarafından, Avustralya genelindeki istişareler dikkate alınarak hükümetten bağımsız olarak ve hükümetten uzak bir mesafede hazırlanıyor.”

"Ve bugünkü GenCost raporu, iletim ve depolama da dâhil olmak üzere 2024 ile 2030 yılları arasında yenilenebilir enerjinin tüm maliyetlerini hesaba katıyor ve nükleer enerji maliyetleri düşse bile, yenilenebilir enerjinin açık ara en ucuz enerji türü olduğunu ortaya koyuyor. 2030'dan itibaren nükleer enerji, yenilenebilir enerjiden en az üç kat, hatta muhtemelen daha da fazla pahalı olacak."

Dönülmemesi gereken ‘son viraj’

Zaman zaman gündeme gelen Akkuyu Santrali’nin devreye alınması an meselesi. “Akkuyu NGS’de ilk reaktörün devreye alınması için son viraja girildi” haberi de bunu teyit ediyor:  https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/akkuyu-ngsde-ilk-reaktorun-devreye-alinmasi-icin-son-viraja-girildi/3085616

Akkuyu Santrali’yle ilgili endişe yaratan haberlere de rastlıyoruz:  https://www.sozcu.com.tr/akkuyu-nukleer-santrali-ni-yapan-sirket-hakkinda-endise-yaratan-iddia-rosatom-da-gizli-sorunlar-p9381

Tabii, makalenin başında sorduğum sorularda ciddiyetle ele alınması gereken konu işin ekonomik boyutu. Bu yazıda nükleer santralin ekonomik açıdan ne kadar gereksiz bir yatırım olduğunu anlatmaya çalıştım. Her halükarda Mersin gibi vatanın cennet köşelerinden birine, üstelik ciddi bir yenilenebilir enerji potansiyeli taşıyan bir yere astarı yüzünden pahalı büyük bir jeneratör yapmak ülkenin ekonomik menfaatine de ters düşüyor.

Bana göre Mersin’i nükleer enerjinin merkezi yapmak yerine yenilenebilir enerjinin merkezi olarak konumlamak her açıdan (ekonomik, ekolojik, milli güvenlik, insan sağlığı, turizm vb.) daha doğru bir yaklaşımdır. Yanlış kararın neresinden dönülse kârdır.

İlginizi Çekebilir
Yorumlar ( 0 )
Bu yazı hakkında ilk yorumu siz yapın...
Yorumlarınız için